EUA ataca una base aèria de Síria

Aquesta matinada les forces exteriors de Trump han llançat 59 míssils des dels vaixells de guerra estatunidencs ancorats al Mediterrani aquesta matinada. Donald Trump ha confirmat que havia executat l’ordre i justifica que l’acció és vital per assegurar la seguretat dels EUA. L’atac, que suposa la primera ofensiva directa dels Estats Units al conflicte sirià en sis anys, ha provocat sis morts i desenes de ferits segons un comunicat de l’exèrcit sirià.

L’acció militar de Donald Trump suposa un gir en la política exterior dels EUA

Durant anys ha rebutjat atacar Al-Assad i aquesta és una posició que va mantenir en campanya. Encara que la seva administració insistia a evitar el xoc amb el règim, el president dels estats units ha confessat que les imatges dels nens morts en l’atac per avions sirians amb armes químiques el van colpejar i el van portar a actuar. Tot i així, l’acció militar ja la va suggerir l’ambaixadora dels Estats Units a l’ON, Nikky Haley, després que Rússia bloquegés un altre cop al Consell de Seguretat.

Va ser en aquest congrés quan Haley va mostrar imatges dels nens matats per l’atac amb armes químiques i va preguntar “quants nens més han de morir per poder reaccionar?”El fet va tenir lloc a l’última població controlada per rebels de l’Estat Islàmic al nord-oest de Síria. A hores d’ara es calcula que hi ha al voltant de 560 afectats, 86 morts, entre els quals hi ha 20 menors. La Organització Mundial de la Salut ha demostrat en les anàlisis forenses que les víctimes tenen ferides provocades per armes químiques i recorda que l’ús d’aquestes esta totalment prohibit per tractats internacionals.

Qui és el responsable de l’atac químic?

El règim de Damasc segons confirmen França, Estats Units, Regne Unit i Turquia. Tot i així l’oposició ho nega i  assegura que cap facció opositora té prou capacitat per fer armes químiques. El ministre d’exteriors, Walid Mouallem, avala la versió russa que assegura que la força àeria a síria havia bombardejat un dipòsit dels rebels que contenia armes tòxiques i que a l’explotar, aquestes es van dispersar per l’atmosfera.

Com han reaccionat la resta de països?

Putin qualifica d’agressió i de violació del dret internacional l’atac d’EUA contra la base aèria siriana i advertix que l’acció militar danya seriosament les relacions rus-nord-americanes.El govern britànic en canvi, dóna suport a aquest atac. Theresa May indica que aquesta acció militar és la resposta apropiada per a la salvatge agressió perpetrada per l’exèrcit sirià contra civils amb armes químiques. Austràlia també ha mostrat el seu recolzament a l’atac. Considera que va ser una resposta calibrada, proporcionada i amb un objectiu.

França i Alemanya han fet un comunicat conjunt on consideren a El Assad com a únic responsable. Han afirmat que l’ús continuat d’armes químiques i de crims massius que permetrà el règim de Damasc no pot quedar impune i han instat a la comunitat internacional a unir-se a favor d’una transició política a Síria.El president del Consell Europeu, Donald Tusk i l’OTAN recolzen la intervenció d’EUA en Síria. Aquesta última afirma que aquest atac químic no pot quedar sense resposta.

picasion.com           picasion.com

 CARLA BUJ                  LAIA CANALEJO

Ir a descargar

Fotografia: Levante-EMV

Deja un comentario

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *